Националният статистически институт /НСИ/ разкрива телефонна линия за предстоящото преброяване на

...
Националният статистически институт /НСИ/ разкрива телефонна линия за предстоящото преброяване на
Коментари Харесай

НСИ отваря колцентър за предстоящото преброяване

Националният статистически институт /НСИ/ разкрива телефонна линия за идното броене на популацията и жилищния фонд в страна, като диалозите ще са на цената на един градски диалог за стационарните телефони, а за мобилните - на цената на вътрешните за мрежите диалози. Това разгласи на конференция ръководителят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. 

На телефон *2021 е ксперти ще дават отговори на жителите при възможни проблеми в процеса - всеки ден от 9:00 до 21:00 ч. при електронното броене, а при класическото - всеки ден от 8:00 до 20:00 ч., посочи Магдалена Костова, шеф на дирекция " Демографска и обществена статистика " в Национален статистически институт.

Електронното броене стартира в нула часа на 7 септември и ще продължи до 17 септември и ще става на специфична електронна платформа, построена от Национален статистически институт. От 18 септември до 3 октомври преброяването ще е по класическия метод - с обход по семействата и жилищата и броене с анкетна карта.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски подсети, че подготовката на преброяването върви към този момент трета година - от основаването и приемането на отрасловия закон и добави, че от 2011 година се вкара и електронно самопреоброяване, като тогава по този метод са се преброили към 42 на 100 от популацията. " Десет години по-късно чакаме, евентуално да се преброят по този метод към 65 на 100 от популацията, добави Цветарски.

В отговор на въпрос той уточни, че електронната система на броене е предпазена от злонамерени офанзиви и има задоволително потенциал да поеме генерирания трафик. 

Председателят на Национален статистически институт дефинира като най-голямо предизвикателство пред преброяването пандемията, като посочи, че има подготвен медицински протокол, утвърден от основния здравен контрольор, с ограничения по отношение на пандемията. Преброителите ще са с маски, ще разполагат с дезинфектанти, ще съблюдават отдалеченост от най-малко метър и половина.

" За нас е значимо да опазим здравето и живота и на преброителите, и на преброяваните хора ", акцентира Цветарски. Той заяви, че към 27 000 индивида са ангажирани с преброяването и са на цивилен контракт, само че има и запаси. Те са били подготвени предходната седмица, а през днешния ден е последният ден на подготовката им.

Преброяването в лечебни заведения, затвори, домовете за медицински и обществени грижи и други институционални домове се прави от особено подготвен представител на личния състав. 

Първите резултати от преброяването се чакат преди Коледа, сподели Цветарски, той не посочи съответна дата, тъй като по време на преброяването може да има други усложнения - и с пандемията, и с политическата конюнктура. 

Към това преброяването ще има и две анкетни карти - за раждаемост и за миграция. Тези две проучвания не се попълнят от всички, а единствено тези, които са попаднали в създадената от Национален статистически институт извадка, само че отговорите им ще са значими за съответните политики. 

" При възможна заповед за цялостно ограничаване в страната поради пандемията по време на класическото броене ще се употребява електронният метод и по телефона, което ще стане след единодушие на хората да дадат телефона си за задачите на анкетата. При този вид събиране на данни има възможност от загуба на информация, тъй като не се събира задоволително информация за постройките, която се събира при обхода на преброителите. Затова се надяваме да продължи класическият обход след преброяването ", добави Цветарски. 

В отрасловия закон се планува преброителите да попадат под наказателна отговорност при нарушение на клаузи за конфиденциалност на персоналните ни данни, подсети ръководителят на Национален статистически институт. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР